Geen tozo meer voor zzp'ers, maar bijstand voor zelfstandigen

Commissielid Nicole Koopmans, volgt het onderwerp (schuld)hulpverlening en ondernemers (in relatie tot de corona-situatie) nauwgezet en ze heeft hierover, samen met raadslid Suzan Hermans al eerder vragen over gesteld. Ook over deze actuele ontwikkeling hebben beide nu vragen gesteld aan het college.

1. Op 24 november 2020 is er door onze fractie navraag gedaan over het aantal ondernemers in de schuldhulpverlening. Geen enkel traject betrof een (zelfstandig) ondernemer. Wat is de huidige stand van zaken: zijn er Bbz aanvragen binnengekomen van (zelfstandige) ondernemers, na inwerkingtreding van de nu geldende lockdown? Zo ja, om hoeveel aanvragen gaat het?


2. Hoe wordt in Peel en Maas, voor deze specifiek hierboven beschreven groep ondernemers, de Bbz-regeling toegepast? Is er sprake van maatwerk?

3. Verwacht het college een stijging van het aantal hulpvragen van (zelfstandige) ondernemers in onze gemeente?

4. Kunt u aangeven op welke wijze de schuldhulpverlening voor (zelfstandige )ondernemers georganiseerd is in Peel en Maas, welke stappen er door de coronacrisis extra zijn gemaakt en/of nog worden gemaakt, alsmede wat is ondernomen om procedures te versnellen?

5. Hoe verloopt de communicatie m.b.t (eventuele) schuldhulpverlening richting (zelfstandige) ondernemers in Peel en Maas?

Nicole Koopmans en Suzan Hermans